/media/9228/smuk22_flaske-genbrug_renebang-1-1.jpg
Foto: Anders Boll

Flasker og handsker - affaldsposer og højt humør

Måske har du lagt mærke til alle de frivillige, som er bevæbnet med handsker og gennemsigtige affaldsposer? De samler dåser og flasker, ja. Men det er ikke bare en banal pantindsamling.

Af: Niels Bødker Vilain
6. august 2022

Rasmus Mølgaard sidder i sin lejr på Sølund. Omkring sig har han sine venner. De drikker en kold cola i solskinsvejret, mens de sludrer om deres fælles oplevelser i Bøgeskoven. Rasmus Mølgaard er Formand for Flaskeholdet. Og det er han stolt af, for Flaskeholdet er en sammentømret enhed, der løfter en vigtig samfundsopgave på Smukfests campingområder:

”Det handler bestemt om bæredygtighed. Vi gør en forskel i lokalområdet. Helt frem til 2011 endte alle glas- og plastflasker samt dåser bare på forbrændingsanlægget i Lisbjerg. Det er ændret nu. I dag er vores arbejde meget automatiseret. Vi har et trambånd, som sorterer flasker og dåser fra hinanden. Det hjælper lidt på arbejdsbelastningen. Glasflaskerne panter vi så efterfølgende, og pengene går direkte til Smukfonden”, udtaler Rasmus.

Glade frivillige kommer tilbage

Rasmus ved godt, at frivillighed også er en skrøbelig størrelse. De frivillige på Flaskeholdet yder en kæmpe indsats under festivalen. Derfor benytter Rasmus enhver lejlighed til at rose sine frivillige for deres store bidrag, så de også har lyst til at fylde affaldsposer med flasker og dåser til Smukfest 2023:

”Alle frivillige på Flaskeholdet gør en forskel. Det er også mit indtryk, at de frivillige selv synes, at deres arbejde giver mening. Derudover har vi også en rigtig stærk holdånd. Vi har den her ”Vi-følelse”, som er fuldstændig afgørende for motivationen. Jeg ved godt, at det i virkeligheden er de frivillige, der står for en stor del af rekrutteringen til holdet. Derfor er det helt afgørende, at deres motivation er i top. Det sker kun, hvis jeg er god til at anerkende deres indsats. Og det er da heller ikke helt skidt, at vi godt kan drikke en hyggeøl, mens vi arbejder”, lyder det fra Rasmus.

De hårde nedlukninger

Det er ikke nogen hemmelighed, at nedlukningerne i 2020 og 2021 har gjort det udfordrende at holde fast i alle de mange frivillige på Smukfest. Rasmus har da også gjort sit for at kunne stille i stærkeste opstilling til årets Smukfest. Men når det kommer til stykket, er der heldigvis en solid opbakning til Flaskeholdet, fortæller Rasmus:

”Altså tingene kommer ikke helt af sig selv. Jeg er dog så heldig, at vores frivillige har købt 100% ind på fortællingen om, at man gør en forskel som frivillig på Flaskeholdet. Vi har også en fantastisk holdånd, hvor alle har det godt med hinanden. Der er klart plads til sjov og ballade og en hyggeøl, mens man samler flasker ude på campingområderne. Det skal ikke kun være surt slid. Det er der jo ingen, der gider at gøre gratis.” 

Give noget tilbage

Frivillighed kommer mere naturligt for nogen end for andre. Rasmus er sådan en type, som faktisk slet ikke kan forestille sig ikke at være frivillig - og da slet ikke når man som han gerne vil give noget tilbage til en festival, som har givet ham så meget, siden han var barn:

”Jeg elsker tanken om frivillighed. Jeg ville slet ikke være med, hvis det var et lønnet arbejde. Jeg er stolt af Smukfest og vil gerne give noget tilbage til den her festival, som har givet mig så meget i efterhånden mange år nu. Jeg kan ikke forestille mig en sommer uden en tjans som frivillig i Bøgeskoven”, slutter Rasmus.

Se kontaktoplysninger