/media/1799/2015-stor.jpg

2015 - Over 30.000 mennesker er samlet i bøgeskoven

I 2015 slår Smukfest igen rekord i tidligt udsolgt af billetter og selvom alt kører, er der altid plads til forbedringer.

Amerikanske Beck er, ifølge anmelderne, en af de helt store oplevelser på Smukfest 2015. Der udover sætter guitar- og diskolegenden Nile Rodgers sætter sammen med bl.a. Avicii og Hardwell gang i danseskovbunden foran Bøgescenerne. Der er fuld gang i festen på KærligHeden fra åbningen om søndagen – og Dizzy Mizz Lizzy lukker og slukker festen i skoven med både format og elektricitet, som sidste navn efter otte dages fest. Pladsen i Dyrehaven er måske den flotteste nogensinde – og det store efterfølgende fokuspunkt er området ved Rytmescenen, der skal ha' en stor omgang frem mod 2016-festivalen for at geare pladsen til de store besøg. 

Som den første – og indtil videre eneste – danske festival åbner Smukfest sin egen billetshop. Det er ikke uden kildren i maven, men billetsalget går over al forventning, og Smukfest 2015 kan melde udsolgt af partoutbilletter allerede 4. marts! Den nye shop, udsendelse af armbånd og betaling med chip er nogle af grundene til, at Skanderborg Festivalklub modtager årets E-handelspris.

 

ÅRETS ANEKDOTE

Smukfest udlejer mere end 320 telte i alle størrelser, lægger 30.000 m2 gulv, opsætter omkring 50 km. hegn, opstiller omkring 200 boder og barer, klargør 190 sanitetsvogne med i alt 1362 vandskyllende toiletter og laver vores egen skov-børnehave – til de medhjælpere, der arbejder før og efter festivalen. Der var ca. 3.000 opstillere i arbejde. Vores gæster stiller omkring 12.000 egne telte op.

Smukfest 2015 har været en kæmpe succes 

- både økonomisk og kunstnerisk. Men der er også plads til forbedringer.

"Musikprogrammet har været solidt alle dage. Lige fra de fire DJ's, der lukkede og slukkede onsdag til lørdag over ikoner som Beck, der i den grad leverede varen. Det gælder også de danske kunstnere, der endnu engang har vist, at de altid lige leverer det ekstra, fordi det er Smukfest. Eksempelvis De Eneste To, der pludselig befandt sig i en kran 50 meter over scenen, til Suspekt, der havde Lukas Graham med som gæst. Kort sagt - de danske bands leverer virkelig varen," siger Claus Visbye fra festivalledelsen til et pressemøde på festivalens sidste dag.

 
Politiken giver amerikanske Beck 5 ud af 6 stjerner, der blandet andet skriver: "... og halvanden fantastisk time senere havde Beck med den i særklasse bedste koncert på årets Smukfest mindet os om, hvor enestående han faktisk er. Og hvor meget vi faktisk har savnet ham."
Stiften er imponeret over den tidligere Moloko-sangerinde, Roísín Murphy, og skriver blandt andet: "Hendes musik kan man ikke bare sådan vifte af sig. Murphy tog os fra pop til kunst."
Hvert år bringer sine erfaringer med sig, og Poul Martin Bonde - talsmand for Smukfest - peger på to steder, man vil kigge nærmere på. "Det er oplagt, at vi vil kigge nærmere på området omkring Rytmescenen til næste år, hvor vi kigger lidt nærmere på muligheden for at regulere publikumstilstrømningen. Og så skal vi også kigge lidt på, hvordan vi gør Sherwood-området endnu bedre." Talsmanden kan i øvrigt notere sig, at der hverken på skovskadestuen eller hos politiet er noteret flere henvendelser, end de forrige år.

Overskudsfødevarer gives videre

Et nyt og vigtigt samarbejde opstår i 2015 med fødevareBanken, hvis formål er at bekæmpe madspild og sikre socialt udsatte bedre mad. FødevareBanken afhenter overskudsfødevarer fra festivalens madboder og leverer så maden videre til væresteder, krisecentre, herberger m.v., der hjælper socialt udsatte.

KORT OM 2015

  • Hovednavne: Lenny Kravitz (US), Beck (US), CHIC feat. Nile Rodgers (US), Dizzy Mizz Lizzy, Tiësto (NDL), Avicii (SE), L.O.C., m.fl.
  • Dato: 5.-9. august (2. weekend).
  • Gæster: 28.000 partoutbillet og ca. 14.000 enkeltdagsgæster svarende til ca. 30-33.000 betalende gæster i skoven pr. dag. 
  • Økonomi: I 1998, hvor Björk var på programmet, var musikbudgettet dengang det største nogensinde med omkring 8 mio. kr., og omkring 36 mio. kr. her i 2015. (Tallene er ex. moms.)

Se kontaktoplysninger