
Genopførsel af Smukfest 1980
Den 6. juli tog vi en tur tilbage til 1980, og opførte en næsten tro kopi af den allerførste festival i Skanderborg Dyrehave.
Det hele startede i 1980, hvilket gjorde festivalen i 2019 til sin 40. af slagsen i Dyrehaven i Skanderborg. Det gik ikke ubemærket hen, og vi fejrede vores jubilæum i stor stil.
Eftersom Skanderborg Festivalklub nu har 40 år på bagen, er der efterhånden en hel del historie at fortælle. I anledning af festivalens 40-års jubilæum i 2019, benyttede vi lejligheden til at gøre lige netop dét.
Det meste af foråret gik med jubilæumsaktiviteter i Skanderborg, men vi rykkede også i samarbejde med Museum Skanderborg ud i de omkringliggende byer med vores omrejsende museumsudstilling, Jubilæumskaravanen. Vores seniorklub, Gl. Walther, afholdte koncerter for byens ældre borgere, mens andre skrev en bog om frivillighed, festival og fællesskab i 40 år – det vi kalder Waltherånd. Der er blevet holdt jubilæumsfester for både nye og gamle medlemmer af Skanderborg Festivalklub, og bogen om Smukfests historie, som vi udgav første gang i anledning af 25-års jubilæum, er opdateret med de sidste 15 år og hold nu fast – blevet digitaliseret, så den er frit tilgængelig for enhver. Oure Højskole genopførte Smukfest anno 1980 på Bøgescenen med både den originale musik og mondering. Så nåede vi snart til Smukfest 2019, hvor den helt store jubilæumsfejring var Danmarks Smukkeste Koncert vol. 3. 24 af de største danske stjerner og The Antonelli Orchestra som den perfekte backing, spillede hver især ét af deres kæmpehits fra sådan cirka den første halvdel af festivalens liv. Det var noget, der samlede generationer på tværs og sørgede for fællessang i Bøgeskoven i flere timer.
Den 6. juli tog vi en tur tilbage til 1980, og opførte en næsten tro kopi af den allerførste festival i Skanderborg Dyrehave.
Onsdag aften i uge 32 samlede vi 24 af Danmarkshistoriens største danske solister ved den tredje udgave af Danmarks Smukkeste Koncert.
TV2 og Metronome har brugt hele foråret i Smukfest-arkiverne for at samle stof om festivalens 40-årige historie. Det er blevet til en dokumentar, de kalder "Fyrre, Fed og Festival", som du kan se lige her og på TV2 Play.
Igennem 40 år har skovens medhjælpere skabt festen sommer efter sommer – hvad får dem til det? Det har vi undersøgt i en ny bog.
I løbet af sommeren har de bedste skud fra presse og frivillige på Smukfest prydet Adelgade i Skanderborg. Et gensyn med flotte billeder og gode minder – og præmier på højkant til fotograferne bag!
Da Smukfest fyldte 25 år udgav Walther en or'nlig' stor bog om festivalens historie. Den har vi nu genudgivet digitalt og selvfølgelig med de seneste 15 år også. Der er masser af læsestof til den nysgerrige, så gå du bare i krig!
I jubilæumsweekenden i starten af juli var der livemusik og kolde øl ved torvet ved Marius Øltapper 🍻
Festivalens Seniorklub, Gl. Walther, takkede alle dem, der var aktive i festivalens første år, ved at invitere dem der hjalp med fra starten af 80’erne til langbordsfest i jubilæumsweekenden den 5. juli.
Den 5. juli var Smukfest og Cityforeningen vært ved en koncertbølge bestående af 8 intimkoncerter i Adelgade.
I et godt samarbejde mellem Skanderborg Museum og Smukfest, var Jubilæumskaravanen på tur i Skanderborg og omegn med en række pop-udstillinger i anledning af festivalens 40 års jubilæum.
Den 21. maj inviterede Skanderborg Festivalklubs seniorklub, Gl. Walther, kommunens pensionister til særlige matinékoncerter på Capri med Kristian Lilholt Band.