Smukfest har en helt særlig frivilligånd, der er lige så at sætte ord på som kærlighed. Det er en følelse, vi kalder Waltherånd, og det er det, både gæster, optrædende og især medhjælpere mærker hver sommer i Skanderborgs bøgeskov.
En stor del af det, der gør fællesskabet i Skanderborg til noget særligt, er Waltherånd. Walther er festivalens trold, maskot og uden tvivl firmaets mand, der går i front. Alt hvad vi gør, gør vi i hans ånd, for han ved bedst. Walther har altid været en del af festen, og hans historie i bøgeskoven går længere tilbage end nogen andres (læs legenden om Walther her). Walthers nøgleord er fællesskab, fest, frivillighed, antidagligdag, glæde og kærlighed. Seks kerneværdier som er et fælles afsæt for alle involverede i Skanderborg Festivalklub.
Waltherånd er de ubestemmelige og helt individuelle følelser, der opstår, når man skal skabe Danmarks smukkeste festival. Waltherånden er især stærk iblandt de tusindvis af medhjælpere, som hvert år virkeliggør et gigantisk fælles projekt: En raffineret, ultradetaljeret, kærlig fest, hvor der er plads til alle og oplevelser for alle. Midt i en fredsskov. Hvor vi i alt er op mod 55.000 mennesker, der bor og lever sammen i en uge.
Dette fælles projekt og denne særlige følelse, der er blandt medhjælperflokken, resulterede i 2019 i anledning af festivalens 40-års jubilæum i en bog på 224 sider med den mest naturlige titel af alle – Waltherånd. En bog, der fortæller en del af festivalens historie, men som især sætter fokus på frivilligheden og dens gode folk – både i vores egen forening, men også andre foreninger i landet.
Der er mange forskellige opgaver, der skal løses i skoven, og til det er der brug for lige så forskellige mennesker med vidt forskellige egenskaber. Opbygning af pladsen tager tusindvis af gode byggefolk seks uger, hvor skoven forvandles til en regulær (men nænsom) byggeplads. Hele året arbejder andre med planlægning og forberedende opgaver af forskellig art. Rigtigt mange er selvfølgelig i arbejdstøjet, når festen kører: Bag bardisken, i administrationen, logistikområder og meget mere. De mest tapre af alle er måske oprydnings- og nedtagningshold, som på blot en uge pakker hele herligheden sammen.
En stor del af de 15.000 medhjælperarmbånd sidder om håndleddet på folk, der har været med i en hel del år. Både på de enkelte hold og på tværs opstår stærke bånd. Det sker, fordi vi i samarbejde løser en masse praktiske problemer, så festivalen kører – og oftest mærker gæsterne ikke, at der har været sved på panden bag kulissen. Det gør os stolte. Både når vi arbejder og når vi holder fri, har vi det enormt hyggeligt!
Smukfest er Danmarks Smukkeste Festival, og måske også den mest mangfoldige. Det gælder i blandingen af gæster, men absolut også i medhjælperskaren. Her er plads til alle – også dig.
En rundtur blandt medhjælperne under opstillingen af Smukfest 2015
Det skal være sjovt at være medhjælper på Smukfest. Derfor er der masser af aktiviteter at deltage i som medhjælper. Vi kan finde på at holde jul i juli med alt hvad det indebærer af julemiddag, juletræ og Walther i julemandskostume. Walther holder også hver sommer Walther Race – et godt gammeldags sæbekasseløb, hvor man stiller op som hold med sin helt egen dekorerede vogn, og hvor det selvfølgelig gælder om at komme først igennem banen i skoven.
Bagerst i skoven har vi et fællessted for medhjælpere, der hedder Teknikloftet eller bare Loftet. Og om aftenen Loftet by Night. Kaldenavne går vi ligesom aldrig ned på. Loftet har et helt program over aktiviteter i opstillingsperioden med blandt andet banko, fællesspisning, massage og når mørket falder på, står den på live-musik og DJ's.
Fest er vi generelt gode til, og det er jo også en af Walthers værdier – og dem værner vi jo om. Udover den helt store fest i uge 32, holder vi hvert forår også en mindre stor fest for foreningens aktive medhjælpere. Her samles omkring 4000 medhjælpere til en slags minifestival i Skanderborg med live-optrædender fra nogle af de bedste danske bands, madboder, billig bar og ikke mindst samvær og hygge.