/media/8542/camping-header.png

Camping

Smukfests campingområder er et af de helt store fokusområder, når vi snakker miljømæssig bæredygtighed. Ved hjælp af forskellige initiativer arbejder vi benhårdt på, at bunkerne af efterladte telte og luftmadrasser bliver mindre for hver festival – og det går fremad.

Grønne campingområder

I 2017 åbnede Smukfests første grønne campingområde – Skovlunden. På Skovlunden er præmissen, at man lover at bidrage til et rent, miljøvenligt område og tage del i den fælles indsats, det kræver at holde et campingområde ryddeligt og grønt samtidig med, at man fester og hygger sig. På Skovlunden er der generelt en mere hjemlig atmosfære i et knap så højt tempo som nogle af festivalens andre områder. Her hedder campingvagterne værter, og når pladsen åbner går man lige så stille ind i hold.

Vi har stort fokus på grønne campingområder som Skovlunden og arbejder på at etablere flere af den slags. Til Smukfest 2022 kommer det næste større, grønne område til, ligesom vi arbejder med andre koncepter, der skal være med til at sikre en grønnere festivaloplevelse.

Alternative overnatningsmuligheder

På Smukfest arbejder vi med en bred palette af boformer som alternativ til eget medbragt telt. Gæsterne kan leje en af vores overnatningsmuligheder, som vi har stillet op og gjort klar, og vi kan genanvende og genbruge boformen til næste festival. Det er win-win og understøtter tankegangen bag den cirkulære økonomi.

På Smukfest kan man overnatte i kæmpe-øldåsen CanSleep, den idylliske træhytte LuksHus, den westernlignende Præriehytte, den forvoksede skotøjsæske hummelHouse og luksus-udgaven af grisehytten Pig Me. Fælles for disse boformer er, at vi udstyrer dem med overnatningsgrej, så gæsterne slipper for selv at slæbe med, og vi kan sørge for at genanvende det hele til næste festival.

Tenthouse er en anden boform, som man ligeledes kan leje og overnatte i på Smukfest. Vores Tenthouses udlejer vi også til andre festivaler som Tønder og Roskilde, så her er der banko på genbrugspladen.

Den mest alternative boform er Paphuset. Paphusene består af kraftigt pap, der kan udstå en hel uges regn. Det er en engangsbolig, men materialet bliver genbrugt på anden vis efter festivalen.

Hoteltet er nok den mest udbredte af de alternative overnatningsmuligheder og det koncept, som revolutionerede overnatning på Smukfest og kickstartede idéen om de anderledes boformer. Hoteltet er et telt lavet af genbrugsmaterialer, som vi slår op på udvalgte campingområder, så de er klar til, at gæsterne kan flytte ind. Man køber og ejer dermed sit Hotelt, og vi opfordrer kraftigt til, at man tager det med sig hjem, for det er et super godt og solidt telt, som kan bruges igen og igen. 

Affaldshåndtering som det store fokus

Flere og flere tager heldigvis mere og mere af deres medbragte campingudstyr med sig hjem igen, når de er færdige med at feste. Og det er dejligt! Men vi skal gerne have endnu flere med på vognen, så vi en der står tilbage med en plads, som vores smukke gæster har efterladt helt ryddeligt. Det er i hvert fald det mål, vi arbejder hen imod – i tiden med affaldshåndtering som det store fokus. Vi arbejder på at gøre det så nemt som overhovedet muligt for vores gæster at affaldssortere de sager, som de ikke skal have med sig hjem.

Affaldet har nemlig langt større værdi, når det er sorteret, da vi så kan sende det til genanvendelse. Når campinggrejet blot efterlades usorteret på pladsen, bliver det samlet sammen med en grab og havner i én stor, usorteret bunke – og det er ikke særlig bæredygtigt. Vi arbejder hele tiden på at øge mulighederne for affaldssortering på campingområderne og adgangsvejene ved opsætning af flere affaldsstativer og genbrugspladser.

Affaldssortering

Der er affaldssortering ved både skraldestativerne rundt på campingpladserne, på genbrugspladserne naturligvis og så gør vi også en større indsats for at få det til at foregå i gæsternes egne camps, blandt andet ved hjælpe af følgende initiativer:

Affaldssække – på alle campingområder udleverer vores campingvagter gennemsigtige affaldssække til pant og sorte affaldssække til restaffald, så gæsterne kan holde campen ryddelig.

Så langt, så godt, men det er jo ikke hele vejen, for affaldet og dåserne skal også gerne havne i poserne. Og det er heller ikke altid helt nemt, når posen ligger krøllet helt sammen på jorden, mens man sidder godt sunket ned i sin campingstol og ikke kan nå posen med fingerspidserne. Her kommer Buddy Bob i spil.

Buddy Bob – I forsøget på at gøre det så nemt som overhovedet muligt både at få skraldet i affaldssækken OG sorteret det korrekt, kan alle gæster på samtlige af vores campingområder få udleveret en såkaldt Buddy Bob. Buddy Bob er et stykke hård plast, som kan bruges som affaldsposebeholder simpelthen bare ved at putte den ned i en affaldssæk og derved holde den oprejst. En Buddy Bob er fremstillet af 100 % genanvendeligt plast, er miljøvenlig og kan anvendes igen og igen.

Genbrugspladser – der er på alle vores campingområder etableret genbrugspladser, hvor gæsterne kan aflevere og sortere ødelagt og ubrugeligt campingudstyr. Her sorteres i forskellige fraktioner, som alle afleveres til genanvendelse. Man kan eksempelvis aflevere sin aflagte luftmadras. Luftmadrasser sorteret på genbrugspladserne sender vi til Holland, hvor de genanvendes som fødder til skilte og til Tyskland, hvor de genanvendes til underlag til hestebokse.

Affaldsstativer – ved alle affaldsstativer på campingområderne er det muligt at sortere sit affald i fire fraktioner – glas, metal, restaffald og plastik.

Genbrugsguider

På flere af campingområder kan man møde Genbrugsguiderne. Et hold af frivillige, der arbejder med affaldssortering, ressourceoptimering og praktik i forhold til affaldshåndtering på genbrugsstationerne. De går også i dialog med gæsterne omkring genbrug og sættes løbende ind, hvor behovet for deres tilstedeværelse er størst.

Se kontaktoplysninger